2009. november 21., szombat

A baba szoptatása

Szabad kezével tartsa a mellét úgy, hogy ujjaival a mellbimbó udvarát ne érintse, így gyermeke nagyobb felületen tud érintkezni a bimbóval. Ujjai a mell alatt, hüvelykujja a mell felső részén legyen, így az orrán keresztül kap levegőt a baba (C-fogás). Előnyösebb, ha csak a hüvelykujja van felül, így jobban alá tudja támasztani a mellét.

Mellbimbójával gyengéden érintgesse, simogassa meg a baba alsó ajkát, vagy az arcát. A bőrkontaktus hatására a baba reflexszerűen odafordítja a fejét, így a szája a mellbimbó felé fordul. Semmiképp ne nyomja a szájához, mivel így a baba nem ismeri fel a mellbimbót, és nem nyitja ki a száját. Legyen türelmes, és ha kell, érintgesse hosszabb ideig is, hogy kinyissa a száját. Ne húzza túl hamar magához a babát, hogy fogínyével el tudjon érni a mellbimbó mögé.

A mellbimbót tartsa a baba szája felé, gyermekét húzza szorosan magához úgy, hogy orrhegyével érintse a mellet. Így oldalról az orrán keresztül kap levegőt.

Ha úgy érzi, hogy a baba az orrán keresztül nem megfelelően kap levegőt, húzza közelebb a popsiját, vagy emelje fel a mellét. Ne nyomja meg a mellét a hüvelykujjával, mert így könnyen kihúzhatja a mellbimbót a baba szájából.

Ha a baba már szopik, ne simogassa meg a fejét vagy az arcát, mert az érintés reflexszerűen izgatja az idegvégződéseket, emiatt elfordíthatja fejét, és eközben a mellbimbót is elengedheti.

Amennyiben szopizás közben a mellbimbó udvara a baba szájában oda-vissza mozog, gyermeke jól szopik. Amikor leveszi gyermekét a melléről, ne azonnal húzza ki a mellbimbóját a baba szájából, hanem tegye kisujját a baba ajkai közé.
Ha nem így tesz, az alsó állkapcsa megsértheti a mellbimbó bőrét. Az első időszakban mindkét melléből szoptassa gyermekét. Először 10 percig az egyikből, majd a másikból addig, amíg a baba igényli, majd a közvetkező szoptatás alkalmával fordítva.

Amennyiben a baba az első hét után már az egyik mellben lévő anyatejmennyiséggel jóllakik, úgy a továbbiakban felváltva használhatja melleit a szoptatásra.
Az első napokban a szoptatás ne tartson mellenként 10 percnél hosszabb ideig, mivel a baba kb. 7 perc után a rendelkezésre álló tej 90 %-át már megitta, másrészt az első héten a mellbimbót nagyon igénybe veszi a szoptatás. Később már eldöntheti, hogy milyen hosszú ideig tartja a mellén a gyermeket.

Miután befejezte a szoptatást, hagyja megszáradni a mellbimbót, így egy vékony tejréteg marad a bőrön, ami természetes védelmet nyújt.
A szülést követő első 2 napban gyakran csak kisebb mennyiségű úgynevezett előtej távozik a mellből, amely egy egészséges csecsemő étvágyát kielégíti.

Ez az előtej sárgás színű, energiában, fehérjében és antitestekbn gazdag. A baba gyomrában és bélrendszerében még sok magzatvíz található, amely születése előtt került a tápcsatornába. Amikor a folyadék eltávozik a gyermek szervezetéből, akkor nő meg fokozatosan az étvágya is.

48-72 órával a születés után a mell feszesebb, a baba többet iszik. Amennyiben a mellek feszülnek, szoptatás után ajánlott lefejni a felesleges anyatejet. Ha ez sem okoz megkönnyebbülést, szoptatás előtt javítsa mellének vérkeringését, melegítse melleit infralámpával vagy meleg borogatással. A felesleget szoptatás után mellpumpa segítségével fejje le, melyet a későbbiekben a baba poharából is megihat.

Ha már beállt a tejtermelés, az érett anyatej fehéres, néha kékes árnyalatú lesz. Az előtejhez képest ez a tej olyan, mintha "felhígult" volna, amely sok anyát megtéveszthet.

A baba táplálékfelvétele az első hetekben még nem rendszeres. Gyakran elfárad az első szoptatás után, vagy elalszik, majd egy-két óra múlva újra éhes lesz. Bizonyos életkorokban, például 7 és 14 hónapos korban, vagy 4-6 hetes korban, illetve 3-4 hónapos korban előfordulhat, hogy óránként megéhezik, ezért a mellek tejtermelődése rövid időn belül alkalmazkodni fog a gyermek megnövekedett szükségletéhez.
A későbbiek folyamán gyermeke visszatér a megszokott táplálkozási gyakorisághoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése