2009. november 21., szombat

Miért hagyja abba sok anya a szoptatást?

Egy a közelmúltban megjelent kutatás szerint, ha az anyákat jobban ellátnák tanáccsal és figyelemmel a terhesség alatt, kevesebben hagynák abba már igen korán a szoptatást. A szoptatást a szakemberek elsősorban azért ajánlják, mert egészséges a baba szempontjából, és jó hatással van az anya-gyermek kapcsolatra is. Ugyanakkor azonban azt is elismerik, hogy nem minden anyának megy könnyen a szoptatás.

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége nyilatkozatot adott ki, amely szerint „bár gazdasági, kulturális és politikai tényezők gyakran megzavarják a csecsemő szoptatásával kapcsolatos döntést, a Szövetség szigorúan ragaszkodik álláspontjához, mely szerint a szoptatás biztosítja a csecsemő számára a legjobb eredményeket mind egészségi, mind fejlődési és pszichoszociális szempontból.”

Egy amerikai kísérletben több mint 32 ezer anyát tanulmányoztak közvetlenül a szülés után. Néhány tény a szoptatási szokásokról:

- A résztvevők körülbelül fele 4 hétnél tovább szoptatott
- Közel egyharmaduk egyáltalán nem szoptatott.
- Mintegy 13 százalék maximum négy hétig.
- Közel 4 százalék nem egészen egy hét után abbahagyta a szoptatást.

A szoptatás abbahagyásának leggyakoribb okai:
- Fájó, kisebesedett vagy vérző mellbimbók.
- Kevés tej.
- A baba nehezen szopott
- A babának nem ízlett a tej.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok, akik egyáltalán nem szoptattak, nagyobb valószínűséggel voltak fiatalabbak, középiskolánál alacsonyabb végzettségűek, hajadonok, dohányosok, a baba alacsony súllyal született és másodlagos dohányfüstnek volt kitéve.

A tanulmány szerzői ajánlásukban megfogalmazzák, hogy az orvosoknak többet kellene beszélniük a terhes anyákkal a szoptatásról, és a védőnőknek segíteniük kell a fizikai nehézségek megoldásában, valamint a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése