2009. november 21., szombat

Megoldás szoptatási problémákra

Sok kismama számára a szülés után a szoptatás a következő nehézállomása az anyaságnak. A szoptatási kedvnek azonban nem kell(ene) csalódásba torkollnia. Ezért összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyek csökkentik a nehézségeket és a problémákat.

Az újszülött nem iszik

A szoptatás tökéletes elkezdése a következőképpen néz ki: A baba a születés után a mama hasához simul. 20-50 perc elteltével, amikor a szopási reflex a legerősebb, ösztönszerűen a mellek irányába kúszik, kitátott szájával megkeresi a mellbimbót és elkezd szopni.

Néha azonban ez nem sikerül. Például, ha az újszülött egy megerőltető szülés miatt kimerült, vagy ha a mama olyan gyógyszereket kapott, amelyek a babára is kihathatnak.

Mi segíthet? A szoptatási tanácsadók két dolgot ajánlanak az anyának és a babának : nyugalmat és sok összesimulást. Ugyanis nemcsak a gyerek mellszívása, hanem a bensőséges bőrkontaktus is elősegíti a prolaktin képződését. Ez az a hormon, amely a tejtermelődést megindítja. Ezenkívül a testi közelség a legjobb módszer arra, hogy a babát üdvözöljük világunkban és felkeltsük érdeklődését a mell iránt.

Örüljön minden bátortalan próbálkozásnak és tegye a mellére babáját rendszeresen. Minél több a lehetősége arra, hogy a még puha mellen gyakoroljon, annál jobban boldogul a tejbelövelésnél az átmenetileg kemény mellel.

Az első szopási kísérleteknél segítséget jelent, ha a baba nem kap kezdettől fogva nyugtatócumit vagy a manapság elterjedt cukros oldatot a cumisüvegből, kivéve, ha az orvos elrendelte. Mindkettő fékezi a mell iránti étvágyat.

Vesse el azt a gondolatot, hogy a gyereke éhenhalhat. Vannak rá adatok, hogy a baba vércukorszintjét a szopással az első két-három napban szinten lehet tartani. A szopómozgás ugyanis aktivizálja azokat a hormonokat, amelyek a máj glükogén raktárát mozgósítják és így stabilizálják a test cukorháztartását.

A tejbelövelés nagyon fájdalmas

Vannak nők, akinek szerencséjük van, mert alig érzik, ha a tejtermelődés megkezdődik. Ők azonban inkább kivételek. Legtöbbször inkább kellemetlen és fájdalmas, amikor a mell az egyik pillanatról a másikra feszes és kemény lesz. Időközben persze tudjuk, hogy nem a tej, hanem nyirokeltömődés, ami megduzzasztja a mellet. Az ok a vér-és nyirokerek rejtett védekező reakciójában rejlik. Ezek ugyanis a terhesség kezdete óta a kolosztrumra (az első napok előtejét a szülés előtti utolsó hónapjaiban állítják elő) kalibráltak és nem ismerik fel az új, "érett anyatejet". Ez a kis harc legfeljebb 24-48 órán keresztül tart.

Mi segíthet? A megkönnyebülésre szolgál ezekben a napokban egy bevált alapszabály: Meleg a szoptatás előtt és hideg a szoptatás után. Miért? A szoptatás előtt arról van szó, hogy fokozzuk a tejbelövelést. Ezt segíti elő a meleg borogatás (meleg vízbe mártott pelenkát helyezni a mellre). De a zuhány alatt is engedhet meleg vizet a mellére vagy tíz percig infravörös lámpával melegítheti.

A szoptatás után az ellentétes program jótétemény a mellnek (jégkocka ill. hüvös pakolás egy kendőben). A hideginger 10-20 percig tartson.

Csökkentik a fájdalmat a túrópakolások és a fehér fejes káposzta leveleinek a felrakása. Az utóbbiak sok szoptatási tanácsadó kedvencei, mert bizonyíthatóan csökkentik a mellszövetek duzzadását és a mell túlmelegedését.

És így kell csinálni: A lehűtött, tiszta és száraz káposztaleveleket simítsa ki egy pezsgősüveggel vagy egy sodrófával, helyezze a mellre és rögzítse melltartóval. A káposztaleveleket a következő szoptatásig ott lehet hagyni.

Amennyiben a tejtermelés nehezen indul be, akkor a homöopátiát is igénybeveheti segítségnek.

A mellbimbók berepedeznek és kisebesednek

Néha annyira "kikészülnek" a mellbimbók, hogy már a szoptatás gondolata is fáj.

Mi segíthet? Elsősorban az okot kell megkeresni. Legtöbbször azért lesz sebes a mellbimbó, mert a babát nem tették jól mellre. Ezért a legfontosabb alapszabályok a következők:

A babának teljesen mellen kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem a mellbimbó hegyén cumizik, hanem a szájának teljesen rá kell tapadnia az egész mellbimbóra.

Az evésnél a nyelvnek az alsóállkapocshoz kell simulnia, a mellbimbó alá. A gyerek arca úgy felfúvodik, mint egy barokkangyalé.

Gyakran kell változtatni a szoptatási pozíciót, mert különben a mellbimbókat mindig ugyanazon a helyen veszik igénybe. Ott van ugyanis a legnagyobb terhelés, ahol a baba alsó állkapcsa van.

Csak akkor vegyük le a babát a mellről, ha már megszűnt a vákuum. Ebben segít, ha a kisujjunkat a a baba szájszögletébe csúsztatjuk.

A szoptatás után kenjünk szét egy kis anyatejet a mellbimbón és hagyjuk megszáradni. (Magyarországon a GARMASTAN kenőcsöt lehet kapni, azért előnyös, mert rajta lehet hagyni a mellbimbón és szoptatás előtt sem kell lemosni)

Légáteresztő tejfelfogóbetétet kell hordani, pl. pamutból vagy selyemből.

Ezenkívül a következő dolgok okozhatják a mellbimbóproblémákat:

Gombásfertőzés (Soor): Legtöbbször a baba szájában is van (fehér bevonat a nyálkahártyán - magyarul szájpenész). Az orvos a mamát és a babát is a megfelelő gomba elleni szerrel fogja kezelni.

Nagyon száraz bőr: Megelőzésként jó, ha a gyógyszertárból beszerzik a tisztitott lanolinos krémet és vékonyan bekenik vele a mellbimbót.

A baba allergiája: Már a babáknak is lehet allergiájuk az anyatejen keresztül bizonyos táplálékok (pl. tehéntej) ellen. Az allergiára úgy reagálnak, hogy viszket a szájuk környéke. A megfigyelések azt mutatták ki, hogy a babák úgy próbálják csökkenteni a viszketést, hogy szopás közben a nyelvükkel a szájpadlásukat masszírozzák és ennek a "mellékhatása", hogy a mellbimbó csúcsát ledörzsölik. Amennyiben felmerül önben a gyanú, hogy babájának allergiája ven (pl. mert a szopás után bőrkiütései vannak vagy feltűnően más a széklete), akkor forduljon a gyerekorvoshoz.

Túl kevés vagy túl sok teje van

A szoptatás kínálat és igény kérdése és a legtöbb esetben össze is jön. Ezért legtöbbször csak bizonytalankodás miatt vannak kétségeik a fiatal anyáknak a tej minősége és mennyisége miatt.

Mi segíthet, ha túl kevés a tej?

Sok bőrkontaktus és közelség

A cumisüveget és a cumit el kell hagyni

a babát mindkét mellre rátenni és végül az először felkínált mellet ismét felkínálni

Dupla-pumpával mindkét mellet egyszerre lefejni (kb. 25%-kal több tej lesz)

Édeskömény és kecskeruta (1:1 arányban gyógyteaként megfőzni) bizonyítottan serkentik a tejtermelődést. Ugyanaz érvényes a kék lóherére is (Magyarországon a Herbária Patikája gyártja a LAKTOHERB teát, aminek ugyanez a hatása).

Mi segít, ha túl sok a teje?

Csak az egyik mellre tegye a babát

Egy csésze zsályateát igyon meg elosztva a nap folyamán

A gyereket hanyattfekve a gravitációval ellentétes irányban etessük, mindenekelőtt akkkor, ha a mamának az erős tejkiáramlás miatt az a benyomása, hogy a baba az első kortyoknál megfullad.

A mell kemény és fáj

Ha a melle érzékeny a nyomásra, sőt pirosas, akkor itt az ideje annak, hogy egy kicsit pihenjen. A stressz és a nyomás ugyanis a fő kiváltó ok. Ezek megakadályozzák a tej termelődést és közvetetten dugulást okoznak a tejcsatornákban.

Ezenkívül a következő okok jöhetnek még szóba:

Az etetések közti távolság túl nagy.

Az anya az ujjával megnyomja a mellét, hogy a baba orra szabad maradjon, s így elzárhat egy tejcsatornát.

Túl szoros melltartó vagy egy ütés a mellen is okozhat tejcsatornaelzáródást.

Mi segíthet? Szoptasson igény szerint - a saját igénye szerint is! Ha túlságosan tele van a melle, akkor etesse meg egy kicsit a babát, mégpedig azon az oldalon, ahol kellemetlenebb feszítés. Amennyiben már csomókat is érez, akkor úgy tegye mellre a babát, hogy az álla az érintett irányba mutasson. Ott ürülnek ki ugyanis legjobban a tejcsatornák, ahol az alsó állkapocs van.

A tejcstornák elzáródása esetén azok a módszerek is jók, amelyeket már leírtunk a tejbelövelés elősegítésére.

Szoptatás előtti kiegészítő változatok:

Krumpliborogatás (Meleg héjában főtt krumplit egy konyharuhába becsavarva a mellre tenni)

Porrá tört kék lóherét forró vízzel péppé főzni és ezzel borogatni a mellet.

Szoptatás után:

Gyulladáscsökkentő és csillapító borogatást tenni a mellre

Levendulával vagy mézzel kevert túróval borogatni a mellet. A gyulladást is csökkentik. Phytalocca homöopatia terápiát is alkalmazhat, amelyet legjobb, ha tapasztalt szülésznővel vagy egy orvossal beszéli meg.

Mindenképpen szükséges ez a terápia, ha a tejcsatornák már több, mint két napja elzáródtak. Ekkor ugyanis egy ördögi kör jöhet létre. Az elzáródott csatornákból ugyanis sósabb tej jön, ebből kevesebbet iszik a baba és így a legrosszabb esetben a mell is begyulladhat. A láz és határozott betegségérzet ennek a csalhatatlan jelei.

Teljes nyugalommal és a fent leírtak konzekvens betartásával a mellgyulladást még a kezdő stádiumban, erős gyógyszerek nélkül le lehet győzni. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyakori szoptatás is elősegíti a gyógyulást.

Ha 24 órá múlva sem javul, akkor feltétlenül antibiotikumot kell bevenni. Ekkor már nem szabad hűteni a mellet, mert a hideg csökkenti a vérkeringést és megakadályozza, hogy a mellszövetekbe elegendő antibiotikum jusson. De nem kell félni attól, hogy abba kell hagyni a szoptatást, mert ma már vannak orvosságok szoptatós anyák részére is.

forrás: www.she.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése