2009. november 21., szombat

Szoptatás az első napokban

A szoptatás jobban igénybe veszi a baba arcizmait, mint a cumisüvegből történő etetés. Éppen ezért a szoptatott gyermekek arcizmai fejlettebbek, mint a cumisüvegből táplált babáké. A szopizás és a nyelés közbeni állkapocsmozgások a szájpadlás, valamint a fogak funkciójának normális kifejlődését is segíti. Emellett a torok és a középfül közti összeköttetés, a fülkürt az állkapocs mozgásának köszönhetően végig nyitva marad, megelőzve ezzel a középfül-gyulladás kialakulását.

A szoptatás, valamint a közvetlen és szoros bőrkontaktus a gyermek számára elégedettséget és megnyugvást jelent. A csecsemő testi és lelki fejlődésének a védelem és a nyugalom a legjobb és a legfontosabb előfeltétele.

A babát születése után az anya mellkasára fektetik. Az újszülött, miután felsírt, itt újra megnyugodhat. Érzi a test melegét, hallja az anya szívverését. A szülés utáni időszakban a kismamák a védőnő tanácsa alapján szoptatják gyermeküket. Szoptatás előtt alaposan kezet kell mosni szappannal, vagy kézfertőtlenítő szerrel. Szoptatás előtt kérjen segítséget védőnőjétől.

Az alábbiakban leírt pozíciók és folyamatok nem pótolják a kórházban kapott tanácsokat, illetve védőnő javaslatait. Ez a kis tájékoztató kizárólag néhány lényeges szempontot sorol fel a teljesség kedvéért.

Fekve: Ha a gyermekét először a bal melléből szoptatja, feküdjön a bal oldalára. Fejét tegye egy összehajtott párnára, válla a matracon legyen. Gyermeke ön felé fordulva fekszik, a hasak összeérnek, a baba szája a mellbimbóval egy magasságban legyen.

Ülve: Használjon kényelmes karfás széket. Közvetlenül a szülés után használhat ülőpárnát is. A hát és a karok alá helyezett párnák kényelmesebbé teszik az ülést és biztosítják a megfelelő magasságot a baba mellre helyezéséhez. Lábait tegye lábtartóra. Fektesse gyermekét karjába, majd helyezze a mellére. A baba orrának hegye és az álla a szoptatás alatt érintse a mellet, eközben húzza a baba popsiját maga felé. Így felszabadul a baba orra, és könnyebben kap levegőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése