2009. november 21., szombat

A tej lefejése

Ideális esetben ezt a tevékenységet akkor kell végezni, amikor teljesen ellazult, kellemesen érzi magát és meleg helyiségben, kényelmes testhelyzetben tartózkodik. Ez a folyamat 45 percig is eltarthat, hagyjon magának elegendő időt, a türelmetlenség nem célravezető. Ez általában igaz a szoptatásra ... A fejést két kézzel is végezheti, de léteznek speciális elektromos eszközök is, melyek lényegesen leegyszerűsítik ezt a folyamatot. Minden anyuka másra esküsziik. A tejet steril üvegcsébe öntse, és zárja le fedővel, majd tegye a hűtőszekrénybe. Ez az adag 48 órán keresztül használható fel. A tejet ne a hűtőgép aljában, hanem a középponti részben tartsa, mert ott alacsonyabb a hőmérséklet. A lefejt tejet le is lehet fagyasztani: mínusz 5 fokon fél évig is eltartható. Engedje ki felhasználás előtt, de a maradékot már ne fagyassza le újból.

Kell-e fejni?

Ez az a kérdés, amelyben a szakemberek véleménye sem mindig azonos. Ma van, aki azt a nézetet vallja, hogy az igény szerinti szoptatás mellett nincs szükség további fejésre, mert a kereslet és a kínálat elve érvényesül. Ez sok esetben be is válik, de sok esetben nem és az anyatej túl korai elapadásához vezethet. Ilyenkor nincs tartalék a rendszerben, amelyhez fordulni lehet különböző problémák esetén. Lefejt tej csak akkor van, ha azt előzőleg lefejik.

Gondolunk itt, például arra, hogy

- Ha az anya egyedül marad a gyermekkel, már nincs segítsége, minden munkát neki kell elvégeznie, fárradt lesz és kevesebb lesz a teje.

- Valaki megbetegszik a családban.

- Idegeskedés

- Lelki megterhelés, szülés utáni hangulatváltozások, labilitás,

- stb.


E Ezek sajnos mind-mind a tejtermelődés ellen ható tényezők.

Véleményem szerint minden anyukának meg kell tanulnia fejni, hiszen a fenti okon túl is bármikor előfordulhat, hogy erre szüksége lesz.

Milyen okok lehetnek ezek?


- - Ha a csecsemő túl gyenge a szopáshoz

- - Tejtermelés fokozása céljából

- A baba fejlődése során egyre nagyobb mennyiségű táplálékot igényel, mely biztosítható számára a rendszeres szoptatással, majd az azt követő fejéssel. Normál esetben a 6.-8. hét végére érhető el az-az egy-egy alkalommal termelődő anyatej mennyiség, amely a szoptatás végéig elegendő.

- Ha az emlő túltelődött – ez általában a szülést követő 2.-5. napon történik meg, ilyenkor az anya a mellét fájdalmasnak, duzzadtnak, feszesnek, forrónak érzi. Ilyen túltelítődés később is előfordulhat, ha a csecsemő bármilyen ok miatt ritkábban eszik, vagy helytelen módon szopik.
- Mellgyulladás megelőzése illetve gyógyítása céljából
- Anyatejgyűjtés céljából
- Tejtermelés fenntartása céljából, ha az anya és a csecsemője valamilyen ok miatt távol van egymástól, el vannak különítve, pl. betegség miatt.



Meddig kell fejni?

Legalább 6-8 hétig, nappal minden szoptatást követően, abból a mellből kell fejni, amelyből a csecsemő szopott. A fejés ideje ne legyen több 20 percnél, illetve addig kell fejni, amíg a mell elfogadhatóan lazává válik és megkönnyebbül. Ezzel egy időben a másik mell fejésére akkor van szükség, ha az túltelődik forró feszes, és kényelmetlen érzést okoz az anyának.

A 6. hét végére általában jól bejáródnak a tejcsatornák, az anya jól meg tanul szoptatni és fejni, ezt követően szükség szerint, az anya igényei szerint, illetve e fent felsorolt okok miatt kell vagy lehet fejni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése