2009. november 21., szombat

Szoptatási minikurzus

Lépésről lépésre

Bár rengeteg tanácsot olvasott el és hallgatott meg, az első szoptatása mégis katasztrofális volt? Ügyetkenkedik, és nem tud mit kezdeni a végtagjaival? Ne aggódjon, ez azokkal a nőkkel is előfordul, akik már felneveltek egy vagy több gyermeket.. Az, hogy mennyire lesz a szoptatás sikeres, nemcsak az anyától, hanem a babától is függ. A siker érdekében ezért érdemes minél hamarabb összecsiszolódni.

A szoptatás javasolt menete:

1. Az első szoptatások akár egy órán keresztül is eltarthatnak. Ezért nagyon fontos, hogy kényelmesen helyezkedjen el - üljön egyenesen, a térdeit hajlítsa be úgy, hogy derékszöget zárjon be a combjaival. Tegyen párnát a háta mögé és egyet az ölébe, amire ráfekteti a babát. Használhat szoptatós párnát is.
2. Tartsa úgy a babát, hogy a kicsi hasa érintse az önét. A kezével támassza meg a fejét és a vállait, míg a feneke a könyökénél legyen.
3. Érintse meg a baba ajkait a mellbimbójával. A fejét hátra fogja hajtani és ajkával a bimbó felé fog kapni. Közelítse a babát a melléhez, amíg ki nem tátja a száját.
4. Amikor kitátotta, gyorsan, de érzékenyen "húzza" a mellére. A mellet először az állával és az alsó ajkával kell elérnie. Tehát még egyszer: ne dugja a mellbimbóját a baba szájába, hanem helyezze a mellére.
5. Ha a bimbóudvar nagyobb része a baba ajkai felett helyezkedik el, és nem alatta, akkor ez a biztos jele annak, hogy a baba helyesen szívta be a mellbimbót. A baba állának egész idő alatt érintkeznie kell a mellel.
6. Hogyha nem érez fájdalmat, mi több: kellemesen érzi magát, a baba ellazult, nem sír, nem ereszti el a mellet és közben állandóan hallja a nyeléseket, akkor ezek olyan jelek, amelyek arról tanúskodnak, hogy tökéletesen szoptat.
7. Ne essen pánikba, ha a baba nem szívja rögtön a tejet. Ő is - akárcsak Ön, - most tanulja a technikát. De ha nem biztos abban, hogy jól végzi a dolgát, kérjen segítséget a nővérektől vagy a védőnőjétől.

Mit ne tegyen:
- ne irritálja a mellbimbókat a terhesség alatt, különösen az utolsó harmadban
- ne kenegesse a mellbimbókat krémekkel, mert így csak megpuhulnak
- ne masszírozza a melleit, mert megsértheti, és véraláfutások keletkezhetnek
- ne hagyja abba a szoptatást, ha a mellei keményebbek a szokásosnál, mivel a tej még jobban felgyülemlik, és csak nagyobb gondot okoz
- ne vegye ki erővel a mellét a baba szájából (a képződőtt vákuum miatt), mivel megsértheti mellbimbóját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése