2009. november 21., szombat

A női mell változása a terhesség alatt

A mell természetes funkciója az anyatejtermelés.
A tej sok apró mirigyben termelődik. Ezeket kis tejcsatornák kötik össze. Ez a mirigyrendszer a szőlő felépítéséhez hasonló. A mirigyek nagyobb tejcsatornákon keresztül kapcsolódnak a mellbimbóhoz.
A mellbimbó kimenete előtt a tejcsatornák oválisan kitágulnak ("tejöblök"), melyekben mindig annyi tej gyülemlik fel, amennyi a babának egy kortyhoz elegendő.

A mirigyeket és tejcsatornákat apró izomszövethálók fonják össze, melyek a szoptatás alatt összehúzúdnak és kipréselik a tejet.
A mellet feszes kötőszövetcsíkok fonják át, melyek a mirigyeknek, a tejcsatornánkak, és a kötük lévő zsírszöveteknek köszönhetően feszülnek, így biztosítják a mell formájának stabilitását. A mell terhesség előtti nagysága nem határozza meg annak tejtermelési képességét. A terhességi hormonok hatására mirigyek és tejcsatornák képződek

Ezek a változások átmenetileg feszültségérzetet kelthetnek a mellben, viszont ritkán okoznak fájdalmat. A mellbimbó sötétebb lesz, pigmenteket (melalint) halmoz fel.
Az erek a bőrön keresztül láthatóvá válnak.

A mirigyek már a terhesség 3. hónapjából kezdve, a növekedés folyamatával párhuzamosan termelnek előtejet.

(Előtej: az előtej a szülés előtti hetekben cseppenként távozhat a mellből. Betegségtől nem kell tartani, sőt inkább pozitív jelként értelmezhető. A szülés után az előtej - amely más összetételű, sokban különbözik az érett tejtől - fedezi a baba kezdeti kalóriaszükségletét, míg az érett anyatej termelődése be nem indul.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése