2009. november 21., szombat

Miért fontos a szoptatás

A baba növekedésének három alapvető feltétele van: ideális mennyiségű és minőségű táplálék, az ellenanyagok, amelyek az anyatejjel jutnak a baba szervezetébe, valamint a szoros, intenzív anya-gyermek kapcsolat, amely a védelmezés, gondoskodás érzését biztosítja a kicsinek. Az anyatej könnyen emészthető, minden szükséges tápanyagot és vitamint tartalmaz, amely a kiegyensúlyozott növekedéshez, valamint az agy és az érzékszervek fejlődéséhez az első hónapokban elengedhetetlen.

Az anyatej olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek a gyermek normális, kiegyensúlyozott anyagcseréjéhez feltétlenül szükségesek. A fehérjék, a zsírok és az ásványi anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen az anyatejben. Az anyatejfehérje könnyen emészthető, nem marad sokáig a gyomorban, és nem terheli meg azt.

A szoptatott babák ezért lesznek hamarabb éhesek, mitn a tápszerrel etetett babák.

Az anyatejfehérje aktív és hatékony ellenanyag a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. A már említett tejcukron kívül különböző egyéb cukrokat is tartalmaz, melyek nemcsak energiát adnak, hanem a baba fejlődését is segítik.

A tejcukor védelmet nyújt a baktériumok ellen, ezért kiemelkedő az anyatej fertőzésmegelőző szerepében. Az anyatej zsírtartalma (kb. 4-6 g / 100 ml) a napi energiaszükséglet kb. felét fedezi. Egy ezzel együtt felszívódó zsírbontó enzim teszi ezt a táplálékelemet emészthetővé.

A kalciumot a baba szervezete nagyon könnyen hasznosítja az anyatejből, ami elsősorban a csontozat felépítésében jáűtszik fontos szerepet. Az anyatej vastartalma elelngedhetetlen a vérképzéshez. 6 hónapos kor után a megnövekedett vasszükségletet hozzátáplálással kell kielégíteni. A vitamintartalom az anya táplálkozási szokásaitól függ, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő tápanyagbevitel érdekében sok friss zöldség és gyümölcs kerüljön az anya étrendjébe.

Minden fertőzés elleni hatóanyag, amit az anya szervezete a korábbi évek során termelt (pl. bárányhimlő ellen), megtalálható az anyatejben is, mely a szoptatási időszak alatt közvetve védi a gyermeket. A fertőző betegségek fő bemeneti nyílásai az orr és a torok. Az anyatej védőréteget képez a száj, a torok, a gyomor- és a bélrendszer nyálkahártyáján, amely megakadályozza a szervezetbe jutó kóros baktériumok megtelepedését.

Az anyatej hozzájárul a baba egészséges bélflórájának kialakulásához, a probiotikus tejsavbaktérium-kultúra védi a bélrendszert a fertőzések ellen.

Gyermekét evés után büfiztetni kell. A büfivel nemcsak a levegő szabadul fel a gyomorból, hanem egy pici tej is, amely a baba orrán folyik ki. Ily módon védi az anyatej az orrnyálkahártyát is a baktériumok ellen.

Megállapították azt is, hogy azok a gyermekek, akiket az első hónapokban szoptattak, jelentősen jobb ellenanyag-képzéssel reagáltak a védőoltásokra. Az anyatejben található antitestek hatására a gyermek szervezete kiépíti saját védekezőrendszerét. A szoptatott csecsemők védekező-képessége fejlettebb, mint a nem szoptatott csecsemőké. A gyermekek jóval kevesebb fertőzést kapnak el a szoptatási időszak alatt, illetve évekkel utána is védettebbek lesznek. Az allergiára hajlamos családokban a szoptatás az allergia (pl. ekcéma, asztma) esetleges felbukkanását késleltetheti, de véglegesen megelőzni nem tudja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése