2009. november 21., szombat

Szoptatás - gyakori kérdések

??? - A szoptatás biztos terhességmegelőző módszer?
98 százalékban hatásos, akár az óvszer, de csak abban az esetben, ha kizárólag anyatejjel eteti gyermekét (nem ad más táplálékot neki), a baba még nem töltötte be a hat hónapot, valamint ha még nem menstruál.

??? - Ihatok alkoholt, amíg szoptatok?
Bármit fogyaszt az anyuka, az a tejen keresztül eljut a gyermekéhez is. Mégis, mivel ezen anyagok koncentrációja alacsony, így egy egészen kis mennyiségű bor még nem árthat. Az orvosok azonban azt tanácsolják, hogy a szoptatási időszakban tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól.

??? - Miért akar olyan sűrűn szopni az én kisbabám?
Az újszülött gyomra nagyon kicsi. Ez azt jelenti, hogy igen kevés tejet tud egy alkalommal elfogyasztani, ezáltal a két étkezés közötti idő is rövid. Ebben az időszakban a gyermekek intenzíven nőnek és fejlődnek, így sok tápanyagra van szükségük, ez azzal jár, hogy a baba egy-két óránként enni szeretne. Az intenzív növekedési szakaszban ez az időszak rövidebb is lehet.

??? - Megereszkednek a melleim a szoptatástól?
Ha megfelelő melltartót visel, amit kifejezetten szoptatós anyukáknak fejlesztettek ki, nem feltétlenül, a hölgyek tapasztalatai azonban megoszlanak, hiszen változó az izomzatuk és a szöveteik állapota is.

??? - Hogyan növelhetem a tejem mennyiségét?
Habár logikátlanul hangzik, azzal növelheti a tejmennyiséget, hogy sűrűbben szoptat, mert így a tejkiválasztásért felelős "gépezet" nagyobb teljesítményre kényszerül ... Ezt a természetes folyamatot segítheti, ha sokat pihen, egészségesen táplálkozik és naponta legalább két liter folyadékot fogyaszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése